Nå er vi i gang med det det siste av tre delprosjekter i forskningsprosjektet digital danning i barnehagen. Denne gangen er det animasjonsfilm barna skal være med på å skape. Prosjektet ble sparket i gang med en tur på kino hvor vi så Piratene en film Aardman Animation. Dette var en fin oppkjøring til animasjonsproduksjonen som vi nå er i gang med. I tillegg til kinobesøket har vi også vært en tur på Rockheim for å få inspirasjon til musikkdelen av produksjonen vår.
Pirattemaet glir rett inn i temaet barnehagen har jobbet med denne våren og vi bestemte oss derfor for at sjørøvere skulle være tema for våre filmer også. Barna jobber i rene gutte- og jentegrupper. Til nå har vi jobbet med og skapt figurene (sjørøvere), bakgrunn og rekvisitter som trengs for å skape filmene. Deretter har vi jobbet med dreiebok og manusskriving. Dette er en vanskelig og tidkrevende del av prosessen og det kan kanskje for noen virke som en uoverkommelig utfordring for 5/6-åringer.
Økten i dag motbeviser dette. Barna var klarer fint å jobbe med teksten og planlegge de forskjellige senene. Måten dette ble gjort på var at de jobber med en dynamisk dreiebok hvor manuset ble bygget opp ved hjelp av både det visuelle og det verbale. Det blir til og med allerede diskutert ulike lydeffekter som skal med i filmen.
På denne måten blir teksten/ manuset bygd opp multimodalt, og her ligger noe av kjernen i det å jobbe sammen med små barna, alt må konkretiseres og ideer må visualiseres. Disse barna er vant til å jobbe med tekstskaping og de er klar for å bygge opp en handling i en narrativ struktur gjennom arbeid i dreiebok. Dette har de fått vært med på i de to foregående prosjektene bildebok og digital fortelling. Disse prosjektene viser seg å ha gitt barna en språklig kompetanse som er med å spiller inn nå når barna skaper manus til animasjonsfilmen sin. Gjennom å tenke på å planlegge hvordan alle modalitetene som er i sving i en animasjonsfilm skal virke sammen bygges manus opp.
Legg igjen en kommentar