Hvordan gjøre en forskningsgjennomgang?

Et viktig grunnlag ved konstruksjon av ny kunnskap er at den bygger på og inngår som del av tidligere kunnskap. Å få oversikt over et forskningsfelt er en tidkrevende og utmattende oppgave, men den må gjøres. Her er det bare å lage seg gode rutiner og ha en analytisk innstilling til det man finner. Selv jobber jeg med å få oversikt over et felt som det ikke er forsket så mye på dette er nok litt lettere enn når man får 2000 treff i en database.

Det som er smart å starte med er å ta utgangspunkt i forskningsgjennomganger som er gjort tidligere av andre. Er man heldig så bygger også disse på gjennomganger og på den måten kan man begynne å nøste i et felt. PhD, avhandlinger er også en fin start. Hvis man tar utgangspunkt i tidligere gjennomganger kan man være med og bidra til kontinuitet og oppbygging av et forskningsfelt. Alt dette kan gi gode kategorier som man kan sortere forskningen inn i når man begynner med eget søk. Videre er det viktig å jobbe med søkeordene man bruker. F.eks bruker jeg både early childhood education, preschool og kindergarten når jeg søker om forskning gjort i barnehagefeltet. I ERIC kan man sette opp disse parallelt slik at man får søk med som har enten det ene eller det andre i et og samme søk. Med dette så slipper du å søke flere ganger og du slipper da duplikater.

Jeg synes det er viktig i en slik gjennomgang å være transparent på:

  • hvor du søker
  • hvilke søkeord du bruker
  • hvor manga treff du får
  • hvilket tidsperspektiv du har (f.eks. fra år 2000 til 2013. Hvis du bygger på en gjennomgang gir det selg selv, da starter man der den andre slutter)
  • hvor mange av disse er aktuelle
  • hva som faller utenfor ditt interesseområde

Så er det bar å begynne søket, og lese abstracter, det jeg setter opp i en tabell er følgende kolonner:

Navn, tittel, type publikasjon Forskningsfokus og hensikt Problemstilling Metode Teori Funn

Jeg blir veldig glad når alt dette finnes i abstractet, så heretter skal det iallefall finnes i mine abstract. Dette er med andre ord et oppdragende prosjekt:)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: