Strategi for kompetanse og rekruttering 2014-2020

Dette dokumentet har vi venter på, Kunnskapsdepartementet lanserte 15. august

«Strategi for kompetanse og rekruttering 2014-2020

Kompetanse for fremtidens barnehage»:

Skjermbilde 2013-08-24 kl. 11.38.13«En god barnehage krever kompetente ledere og faglig reflekterte voksne. De ansattes kompetanse er den viktigste enkeltfaktoren for at barn skal trives og utvikle seg i barnehagen. Et kompetent personale vil kunne se, anerkjenne og følge opp barna i deres utvikling. Å investere i de ansattes kompetanse er derfor å investere i barna.»
(Kristin Halvorsen)

Kompetansestrategien omfatter fire tematiske satsingsområder som er forankret i formålet og rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver. Disse er:

  • pedagogisk ledelse – barnehagen som lærende organisasjon
  • danning og kulturelt mangfold
  • et godt språkmiljø for alle barn
  • barn med særskilte behov

Videre står det: «Kunnskap og ferdigheter i kreativ og kritisk bruk av digitale verktøy vil inngå i alle satsingsområdene.» (s. 11)

Dette står godt til det arbeidet jeg er inne i. Mine tanker om hvordan man skal bruke digitale verktøy i barnehagen er nettopp å se på verktøyene som aktuelle verktøy inn i den praktiske og pedagogiske virksomheten som allerede finnes i barnehagen. Mitt PhD-prosjekt handler nettopp om hva som skjer når man kobler digitale verktøy sammen områder som ”danning og kulturelt mangfold” og ”et godt språkmiljø for alle barn” gjennom kreative prosjekter.

Videre står det å lese i strategiplanen at:

Et kjennetegn ved en lærende organisasjon er at alle ansatte er engasjert i å skape og dele kunnskap om hvordan de best kan nå organisasjonens mål. I slike organisasjoner stimuleres de ansatte til å se ting på nye måter og kontinuerlig utforske hvordan man kan lære sammen.

Arbeid innenfor satsningsområdet bør handle om ledelse av utviklings- og endringsprosesser. Eksempler på tema som barnehagens ansatte kan arbeide med er:

  • de yngste barna i barnehagen
  • barns lek
  • språk og språkmiljø
  • barns medvirkning
  • bruk av digitale verktøy
  • planlegging, veiledning og læreplanforståelse

Med andre ord, bruk av digitale verktøy er fortsatt et temaområde som barnehagen skal arbeide med. En slik plan gjør at man får ny motivasjon inn i et pågående doktorarbeid, og det er en float plan for fremtidens barneahge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: